Dinsdag 20 april 2021

Online Inspiratiebijeenkomst 'Werk & Mantelzorg en Schulden'

Deze online Inspiratiebijeenkomst helpt u om concreet aan de slag te gaan met twee thema's: Werk & Mantelzorg en Schulden. Veel problemen op de werkvloer worden verzoorzaakt door stress vanuit de privé-situatie. De oplossing begint vaak met tijdige herkenning van de signalen en erkenning van de problematiek, zodat die besproken kan worden. Oog voor problemen op de werkvloer levert werknemer en werkgever veel op!  

Mantelzorg
De combinatie werk en mantelzorg komt steeds vaker voor, dus niets doen is geen optie. Inmiddels combineert 1 op de 4 werknemers een baan met mantelzorgtaken. Wanneer een werknemer in goed overleg afspraken met u als werkgever kan maken, zijn zowel de mantelzorgtaken als het werk beter vol te houden, waardoor ziekteverzuim voorkomen kan worden. Dit is vaak eenvoudiger dan u misschien denkt! Martijn Tillema van Werk & Mantelzorg zal een presentatie geven over de mantelzorgproblematiek. De sprekers zijn te gast bij het UWV. Zij hebben als werkgever al geruime de tijd de erkenning “Wij werken mantelzorgvriendelijk”. Een uitgebreidere verdiepingssessie over dit onderwerp volgt komend najaar.

Schulden
Loonbeslagen, uitkeren van voorschotten, vervroegd uitkeren van vakantiegeld, stressgerelateerde ziekmeldingen, slechte en negatieve sfeer op de werkvloer? Herkent u dit? Steeds meer organisaties worden geconfronteerd met financiële problemen van werknemers. Uit onderzoeken blijkt dat medewerkers daardoor steeds slechter inzetbaar zijn. Het ziekteverzuim stijgt en de afdelingen financiële administratie en HR krijgen er extra taken bij om dit in goede banen te leiden. Ook van leidinggevenden wordt steeds meer (inlevingsvermogen) gevraagd. Door het (h)erkennen van de signalen van financiële problemen bij werknemers en het tijdig inzetten van budgetcoaching en/of -training, wordt er (opnieuw) een goede financiële basis gelegd. Het volgen van een budgettraining of individuele coaching, waarbij praktische vaardigheden worden aangeleerd en kennis wordt overgebracht, zullen de signalen van geldproblemen onder uw werknemers doen verminderen.Gerieke Menkveld van Stichting Knip geeft een presentatie over preventie en aanpak van problemen. Via budgettrainingen, coachingstrajecten en e-learning helpt de stichting cursisten bij zelfredzaamheid, leren vooruit te kijken en te plannen. De training of coaching is niet belerend of stigmatiserend, maar is er juist op gericht om mensen te leren hun eigen keuzes te maken. Dit zorgt voor rust en overzicht en heeft een preventieve werking.

Inspiratiebijeenkomst
Deze online Inspiratiebijeenkomst helpt u om concreet aan de slag te gaan met beide onderwerpen. Na deelname heeft u een beter beeld van de problematiek en de urgentie. U weet welke impact u als werkgever kunt hebben, welke voorbeelden er zoal zijn en welke hulp er beschikbaar is om de problemen te voorkomen of aan te pakken. Uiteraard is er ruimte voor input en vragen.

Terugblik bijeenkomst
Klik hier om de bijeenkomst terug te kijken.