Workshop: Het personeel van de toekomst heb je nu al in huis!

En met een opkomst van ca. 100 man zat de zaal goed vol! De workshop was opgedeeld in drie interactieve delen: noodzaak & verzuim, groei, en preventie.

Afgelopen Valentijnsdag vond het evenement ‘Hart voor je Zaak’ plaats in Martiniplaza Groningen. Onze eigen Geert van der Wal en Frits Veenstra organiseerden hier een workshop: ‘Het personeel van de toekomst heb je nu al in huis.’ 

De workshop stimuleerde het denkproces van de deelnemers met voorbeelden en prikkelende vragen. Maar daar bleef het niet bij. Met behulp van Mentimeter en een microfoon werden casussen en gedachten met elkaar uitgewisseld.

In gesprek
Verschillende casussen kwamen naar voren. Zo gaf een deelnemer aan dat zijn bedrijf te maken heeft met vergrijzing. Vrijwel iedereen op de werkvloer is 40 of 50-plusser. De pensioenleeftijd komt in zicht en jonge aanwas is er niet, waardoor er binnen het bedrijf de angst bestaat dat alle kennis en ervaring verloren zullen gaan. Een andere deelnemer gaf een mogelijke oplossing: opleidingsplekken.

“Er is een Chinees spreekwoord: de beste tijd om een boom te planten was 10 jaar geleden. Het op één na beste moment is nu”, aldus Geert. Het verwijst naar de voorkeur voor preventie, in plaats van ad-hoc actie ondernemen. Denk vooruit – je hebt nu nog de tijd!

Schrikbarende statistieken
Eenmaal aangekomen bij het onderwerp ‘groei’ kregen de deelnemers een aantal statistieken voorgeschoteld. Deze waren niet mals: zo’n 72 procent van de werknemers voelt zich niet betrokken op de werkvloer. Alarmerend op zich, maar dit feit mag er ook zijn: 14 procent is actief ontevreden over hun werk(gever)! Hoe lossen we dat op?

Werkgeluk
Het eerste instinct is om het gesprek aan te gaan. Waarom zijn ze dan zo ontevreden? Door goed door te vragen en begrip te tonen kom je hier misschien nog wel achter. Dan kan je actie ondernemen en de situatie hopelijk oplossen. Nóg beter is natuurlijk om ervoor te zorgen dat dit nooit nodig zal zijn. Wat in ieder geval wel duidelijk is, is dat gelukkig personeel effectiever te werk gaat en dat werkgeluk leidt tot meer rendement.

Vitamine A(andacht)
Wat verder naar voren kwam uit de gesprekken met de zaal is vooral het belang van aandacht. Dat kan zich uiten in connectie en oprechte betrokkenheid met je personeel. “Erken het belang van het gesprek”, benadrukt Geert. Aandacht moet zich trouwens niet alleen richten op  werkomstandigheden. Je personeel heeft immers nog een heel leven naast haar werk; dat privéleven kan net zo goed het werk beïnvloeden als andersom. Denk bijvoorbeeld aan financiële problemen thuis. Dat kan impact hebben op het hele team. Hiermee omgaan als leidinggevende is lastig. De deelnemers van de workshop herkenden dat. Door aandacht te hebben voor dergelijke situaties en het bieden van hulp en hulpmiddelen, kan je een medewerker op het juiste spoor zetten.

Hoe nu verder?
De conclusie aan het einde van de workshop laat zich samenvatten in één woord: preventie! Wie vooruit kijkt heeft nog het voordeel van de tijd. Als je medewerkers regelruimte geeft, hun talenten benut en zorgt dat iedereen gezien wordt, zal men zich meer betrokken tonen, zich minder vaak ziekmelden en meer werkgeluk ervaren!

Toen gevraagd werd aan de deelnemers waar ze nu mee aan de slag willen gaan, antwoordde het merendeel met vitaliteit, werkgeluk en opleiden. Wij hopen natuurlijk van harte dat deelnemers geïnspireerd zijn door deze sessie om stappen te ondernemen! Klein of groot, iedere stap in de goede richting is er één.

Welke stappen ga jij nemen om de duurzame inzetbaarheid binnen jouw organisatie te verhogen?

Download hier de presentatie
Terug naar overzicht