Subnavigatie

Lichamelijke en mentale gezondheid

Lichamelijke en mentale gezondheid spelen een belangrijke rol bij duurzame inzetbaarheid. Uit onderzoek is gebleken dat werknemers die gezondheidsklachten ervaren minder effectief functioneren.

Snoek_headers vacatures_2.jpg

Op een gemiddelde werkdag kan dit leiden tot productiviteitsverlies van wel enkele uren. Gezonde werknemers zijn gemiddeld 18% productiever dan ongezonde werknemers en verzuimen gemiddeld 27% minder dan hun ongezonde collega’s. Daarnaast nemen ongezonde werknemers 80% van de medische kosten voor hun rekening. In de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden is een duidelijk verband gevonden tussen de ervaren gezondheid en het ‘kunnen doorwerken’, voortijdige uitval en langdurig verzuim.

Wat is gezondheid?
Gezondheid wordt door de World Health Organization (WHO) gedefinieerd als: 'een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijke gebreken'. De gezondheid van een individu wordt bepaald door drie ‘processen’: de fysieke, psychische en ‘maatschappelijke’ fitheid. Gezondheid gaat dus niet over iets wat je wel of niet hebt, maar meer over een algeheel welzijn. Dit betekent dat ook gezonde medewerkers die geen specifieke gezondheidsklachten ervaren, kunnen werken aan hun gezondheid en vitaliteit (en dus hun inzetbaarheid kunnen optimaliseren). 

Best practice

Snoek Puur Groen

Ben jij benieuwd wat andere bedrijven in Drenthe doen om de gezondheid en vitaliteit van hun medewerkers te verbeteren? Bekijk dan hier de video van best practice Snoek Puur Groen. Bij Snoek Puur Groen hebben ze onder andere machines aangeschaft, waardoor het lichamelijke werk minder zwaar wordt. In de video vertelt DGA Douwe Snoek alles over zijn inspirerende visie op ondernemen en duurzame inzetbaarheid.