"De paraplu voor modern personeelsbeleid"

Onlangs tekenden de Bibliotheek Emmen en De Kunstbeweging een Startovereenkomst met het project Duurzame Inzetbaarheid Drenthe. Beide organisaties vinden het van groot belang dat hun medewerkers gemotiveerd, gezond en competent blijven werken. Aangezien het werk verandert, zullen ook de medewerkers steeds breder en flexibeler inzetbaar moeten zijn. Het project Duurzame Inzetbaarheid geeft advies en begeleiding.

“In Nederland is de pensioengerechtigde leeftijd verhoogd naar 68 jaar. Dat betekent dat ook onze medewerkers langer moeten doorwerken voordat zij hun AOW ontvangen”, legt Nicole Stiekema uit. Zij is directeur-bestuurder van de Bibliotheek Emmen. "Het leren houdt niet op na het afronden van een opleiding. We blijven ons leven lang leren. Dat zit in de kern van het bestaan van de Bibliotheek en De Kunstbeweging. En dit geldt ook voor onze medewerkers. Er is constante persoonlijke ontwikkeling nodig. Medewerkers en managers zijn hiervoor samen verantwoordelijk. Competenties zullen continu moeten mee veranderen met de vragen en de trends uit de samenleving. Actief en flexibel duurzaam inzetbaarheidsbeleid kan daaraan bijdragen. Vandaar dat wij daar nu op inzetten.”

Relevant blijven
Duurzame inzetbaarheid is een breed begrip. Het gaat over de wendbaarheid, mobiliteit, productiviteit, motivatie, vitaliteit en gezondheid van mensen. Maar het gaat ook over het vermogen van medewerkers om relevant te zijn en te blijven voor de arbeidsmarkt. Zowel binnen als buiten hun huidige organisatie. “Het aanleren van nieuwe kennis, vaardigheden en competenties is een belangrijke voorwaarde voor de continuïteit van elke organisatie”, aldus Stiekema. “Voor ons is dat de belangrijkste drijfveer om mee te doen aan het project duurzame inzetbaarheid. Het is de paraplu voor modern personeelsbeleid!”

Investeren in medewerkers
Projectleider Geert van der Wal van Duurzame Inzetbaarheid Drenthe is erg tevreden met het tekenen van de Startovereenkomst: “Het is mooi om te zien hoe beide organisaties concreet aan de slag willen met het investeren in hun medewerkers. In het algemeen geldt, dat tevreden medewerkers zorgen voor goede resultaten. En goede resultaten zorgen weer voor tevreden managers. Investeren in duurzame inzetbaarheid verdient zich dus meestal weer terug. Vaak ook door lager ziekteverzuim en minder uitstroom, maar dat is hier niet aan de orde, begrijp ik. Mensen werken graag en lang bij de Bibliotheek en De Kunstbeweging. Daar mogen beide organisaties trots op zijn!”     

Foto 1: Directeur-bestuurder Nicole Stiekema en projectleider Geert van der Wal ondertekenen de Startovereenkomst.
Foto 2: v.l.n.r. Leanne Bating, Nicole Stiekema en Coby Hofstede van Bibliotheek Emmen, Geert van der Wal van Duurzame Inzetbaarheid Drenthe en Claudia Zwart van De Kunstbeweging.

Terug naar overzicht